Lighthouse is celebrating recognition for its extensive £5.3m refurbishment in 2015-16 with commendations in two major architectural awards.

Our iconic arts building was Highly Commended in the Community category at the 2018 SPACES Awards, held by the Society for Public Architecture, Construction, Engineering and Surveying. The only awards solely dedicated to rewarding excellence and innovation in construction projects delivered within the public sector, the SPACES Awards are not purely about design; they recognise the importance of team play in delivering a project that aims to achieve the ‘golden triangle’ in terms of meeting the brief, delivering on time and to the set budget.

In addition, Lighthouse will be a finalist in the RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors) Awards in London on 2 November, after being named the South West’s regional winner of the Community Benefit category.  The awards are regarded as the premier property and construction awards in the country, celebrating the most innovative projects in the region and their impact on local communities.

RICS recognised that the integrated design team for Lighthouse led by Design Engine Architects made a series of strategic interventions which breathe new life into many of the key facilities of the arts complex, ensuring it has a bright future at the centre of the community.

Chief Executive for Lighthouse, Elspeth McBain commented: “We are thrilled that our refurbishment project has been recognised in this way. The work has transformed our building and the benefit to our artists, audiences and staff has been immense. To have an award for our work on top of this is really wonderful.”

"This was a fascinating project for us. Not only because we had the opportunity to work on the largest arts centre in the country, outside of London, but we had full reign to implement a series of architecturally strategic and technically challenging interventions which have already proved to have captured the support of a much wider audience within the community. The project has realised greater financial sustainability for the Lighthouse, which in turn has enabled a much more diverse artistic programme to be offered.” said Rod Graham of Design Engine.

The refurbishment of Lighthouse was planned in two phases and part-funded by grants from the Arts Council and Borough of Poole, with the remainder raised by the venue’s own fundraising campaigns.

Published 25 October 2018